perjantai 9. toukokuuta 2014

Maalämpöä

Lämmitysvaihtoehtojen valinta on noussut enemmän esille, kun uusiutuvien energiamuotojen tarjonta on lisääntynyt valtavasti verrattuna edelliseen päätösprosessiimme 11 vuotta sitten. Tonttimme on 100% jyhkeän graniitin päällä, joten maalämpö oli melkoisen luonnollinen ja nopea valinta.

Toimittajavalinnan harkinnassa seurailin erilaisia blogeja, kävin messuilla ja kuulin kavereilta kokemuksia. Valtava yllätys oli toimittajien suuri määrä. Pelkään pahoin, että tässä Suomen kansantalouden kurimuksessa ja rakentamisen voluumien laskussa tullaan näkemään vielä maalämpötoimittajien yhdistymisiä tai putoamisia.

Urakan määrittelyssä ei tarvinnut kahta kertaa miettiä rajapintoja, sillä alan vakiintunut käytäntö tuntuu olevan, että maalämpötoimittaja asentaa myös vesikiertoisen lattialämmitysjärjetelmän.

Toimittajien välillä suurimmat erot olivat arvioitu energiankulutus, lämpöpumpun tehotarvelaskelmat ja takuuajat sekä lämpökaivon syvyys. 
Vertailu on kuitenkin maallikolle hankalaa ja myyjän ammattitaito ja luotettavuus tilanteessa ja referenssit ovat iso osa valintakriteeriä.
Kannattaa ehkä kysyä itseltä, kenen kanssa haluaa ratkaista erimielisyyksiä, jos tulee ongelmia.

Myös lämminvesivaraajan koko hyvä miettiä omista tarpeista samoin kuin mahdollinen kylmän ilman saanto kesällä. Maalämmön käyttö kylmän ilman tuloon voidaan toteuttaa ilmanvaihdon kautta tai erillisellä konvertterilla.

Lattialämmityksen suunnittelussa meidän kysymyksemme olivat yleisen ja erillisen lämmönsääön kohdentaminen. Missä tiloissa tulisi olla jatkuva kierto tai vaihtoehtoisesti erillisillä säätimillä varustettu kierto sekä säädinten kytkeminen KNX automaatioon. Jakotukkien paikat on hyvä sopia myös ajoissa, sillä ne seuraavat myös LVI ja sähkösuunnittelua.


Lähetimme tarjouspyynnöt usealle toimittajalle; Tom Allen, Diileri, Lämpökeisarit ja Senera. Kaikki toimittajat ovat olleet erittäin nopeita reagoimaan lisäkysymyksiin ja kun jatkoimme kahden "shortlistatun" kanssa, niin aktiivinen myyntityö ollut kiitettävää, jopa liiallista.

Päädyimme valitsemaan Diilerin toimittajaksi. Kriteerinä valintaan olivat erittäin laadukas saksalainen lämpöpumppu Stiebel, jossa on 7 vuoden takuuaika. Lisäksi Risto Ojalan suositukset, ystävien refenssit, vankka konvektorikokemus maakylmän ratkaisuissa sekä ammattimainen ja aktiivinen asiakaspalvelu tekivät lopullisen eron Diilerin hyväksi.

Kovia lupauksia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti